Loading Events

Past Events › Хаклаб

Events Search and Views Navigation

Event Views Navigation

јануари 2019

#СкопјеХаклаб на Интернет

28 јануари 2019 @ 19.30 - 22.30 CET
хаклаб КИКА, Naum Naumovski Borche 38
Skopje, 1000 Macedonia
+ Google Map

Утре (понеделник) од 19:30ч. ќе го средуваме овој сајт на КИКА и ќе разгледуваме можни опции за мигрирање и префрлање од моменталниот. Добредојдени се сите што сакаат да помогнат во процесот.

Find out more »

декември 2020

Сподели Знаење #9-2020: Дизајн автоматизација – преглед низ computational design и дигитална фабрикација

23 декември 2020 @ 19.00 - 21.00 CET
Google Meet

Сподели Знаење #9, но пред #8! Оваа среда ќе слушаме предавање на  Звонко Вугрешек на тема „Дизајн автоматизација - преглед низ computational design и дигитална фабрикација“. Како што тој го опишува: Предавањето ќе биде запознавање со полето на computational design како и со дигиталната фабрикација која се состои како што можете да претпоставите од многу различни гранки од ласерски сечачи, цнц-иња и разно разни 2/3Д принтери па се до индустриски роботи. Преку конкретни примери ке се запознаеме со принципите на…

Find out more »

Сподели Знаење #8-2020: Алгоритамско Инвестирање

24 декември 2020 @ 20.00 - 21.30 CET
Google Meet

Уште едно „Сподели Знаење“ годинава, со примеси на TidyTuesday. Љупчо Наумов, кој е исто така учесник и на TidyTuesday настаните во КИКА, овој пат на „Сподели Знаење“ ќе ни предава „Алгоритамско Инвестирање“. Или, со негови зборови: Во овој туториал ќе се презентира кратка теорија на Алгоритамско или Quant инвестирање што претставува начин на создавање на портфолија преку предефинирани правила. Фокусот ќе биде на практика така што ќе напишеме алгоритам во живо во R. Ќе симнеме финансиски податоци за сите членови…

Find out more »

април 2021

Сакам да ми работи #1: Инсталираме Gentoo линукс

април 6 @ 20.00 - 22.30 CEST
Google Meet

Во време на корона криза, полициски часови и миљон други проблеми -- на просечниот хакер тоа не му е доволно, па кога „ти работи“ линуксот и не е најдоброто чуство зашто немаш што да поправаш. Линукс дистрибуцијата Gentoo е добро позната во хакерските кругови. Има репутацијата на дистрибуција за која ти треба глупаво многу време да ја инсталираш, генерално поради фактот што повеќето работи мораш сам да ги искомпајлираш. Но според Википедија, People who are prepared to invest the time…

Find out more »

Сакам да ми работи #2: Продолжуваме со Gentoo Linux инсталацијата

април 15 @ 20.00 - 22.00 CEST
Google Meet

Во четврток (15.04.2021) продолжуваме со инсталација на Gentoo линукс. После два часа, минатиот пат успеавме да стасаме до почеток. Во меѓувреме направивме и неколку нубски потези. На виртуелната машина ѝ дадовме само едно процесорско јадро, што и не е најпаметната идеја кога идејата е сѐ сам да скомпајлираш. Исто така, за да уште повеќе не ни работи, на виртуелниот диск му дадовме фиксирана големина па на сред инсталација ни снема место. 🙃 Како и да е, јуначки продолжуваме со Gentoo…

Find out more »
+ Export Events