Loading Events

Past Events › pydata

Events Search and Views Navigation

Event Views Navigation

ноември 2019

PyData собир во КИКА [14.11.2019 @ 19 ч.]

14 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Првиот PyData собир во Скопје ќе се одржи на 14.11.2019 во хаклабот КИКА.  Тема ќе бидат два пакети за пристап до податоци. Пакетите се корисни за домашните истражувачи бидејќи овозможуваат директен пристап до отворените податоци што ги снабдуваат Државниот завод за статистика и владиниот open data портал. Пакетите се за R и се дел од поширока палета создадена од rOpenGov и rOpenSci. Вториот е под чадорот на NumFOCUS. За љубопитните ќе ги погледаме ckanr и pxweb. Воедно, на собирот ќе…

Find out more »

декември 2019

PyData Skopje собир декември 2019

19 декември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Овој пат имаме вовед во правење на интерактивни dashboards за визуелизации на подататоци со пакетот Shinydashboard во R. Презентацијата ќе ја прави Љупчо. Ќе ја видиме структурата на еден dashboard, основи на ggplot2, и други интерактивни пакети за визуелизцаија. Целта на презентацијата е да се претстават моќните делови за правање dashboards во R, како и предизвиците карактеристични за оваа околина. Оние што сакаат да следат чекор-по-чекор и да пробаат сами, можат да дојдат со лаптопи. КИКА има простор за околу…

Find out more »

јануари 2020

PyData Skopje собир јануари 2020

23 јануари 2020 @ 19.00 CET

Резиме на презентацијата: Анотацијата на интонациските криви е макотрпна задача во која често е тешко да се направи прецизна класификација на типот на контурата. Ова се должи на големиот степен на дозволена варијација во мелодијата за успешен пренос на саканата лингвистичка и паралингвистичка информација, која е суперпонирана на веќе присутните нелингвистички варијации. За олеснување на процесот, дизајнирана е интерактивна алатка за анотација на интонациски криви во вид на веб апликација. Алатката се заснова на интерактивен графикон во кој интонациските криви…

Find out more »

февруари 2020

PyData Skopje собир февруари 2020

20 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Визуелизацијата е една од најефективните техники за претставување и анализа на разнородни податоци. Но за да ја одбереме вистинската слика (наместо “илјада зборови”), корисно е да знаеме како човечкиот мозок всушност ги перцепира и интерпретира визуелните елементи. Оваа презентација е токму за тоа: Како стратешки да го искористиме визуелниот дизајн за да ефективно претставиме вредности, врски и заклучоци. Презентацијата е на Ана Ристеска која што работи како front-end engineer во trivago. Како и вообичаено има место за околу 15 луѓе…

Find out more »

март 2020

Виртуелен PyData март 2020

19 март 2020 @ 19.00 CET

Овој месец PyData собирот ќе се одржи на Zoom. Темата е python notebooks, а предавач е Никола Стиков. Заинтересираните може да кликнат RSVP на настанот на meetup и таму ќе го видат линкот од zoom собата.

Find out more »
+ Export Events