Loading Events

Past Events › TidyTuesday

Events Search and Views Navigation

Event Views Navigation

декември 2019

#TidyTuesday 14 во КИКА [03.12.2019 во 19 ч.]

2 декември 2019 @ 08.00 - 17.00 CET

#TidyTuesday продолжува со домашни отворени податоци. Ќе ги истражиме податоците за буџетско трошење објавени од страна на Министерството за финансии, и ќе ја искористиме приликата да видиме како алатките од tidyverse може да се користат за работа со бази на податоци.   Се гледаме во хаклаб.

Find out more »

#TidyTuesday 15 во КИКА [24.12.2019 во 19 ч.]

24 декември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Последен #TidyTuesday оваа година. Како и вообичаено ќе погледнеме нов датасет со податоци и ќе ги пробаме да направиме некои интересни визуелизации. Се гледаме во хаклаб! #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

јануари 2020

TidyTuesday 16 во КИКА [14.1.2020 во 19 ч.]

14 јануари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

По празниците, Tidy Tuesday продолжува во малку сменет формат. Ќе пробаме да одиме чекор понатаму од визуелизации и да работиме статистика и моделирање. Повелете ако сте заинтесирани.  

Find out more »

TidyTuesday 17 во КИКА [21.1.2020 во 19 ч.]

20 јануари 2020 @ 08.00 - 17.00 CET

Најавата е иста како претходно.  Продолжуваме со моделирање и статистика во R (и Python) во хаклаб. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.  

Find out more »

TidyTuesday 18 во КИКА [28.1.2020 во 19 ч.]

28 јануари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Најавата е иста како претходно. Продолжуваме со моделирање и статистика во R (и Python) во хаклаб. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.

Find out more »

февруари 2020

TidyTuesday 19 во КИКА [4.2.2020 во 19 ч.]

4 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Како и секој вторник (дури и во оние вторници кога сме заборавиле да напишеме најава), TidyTuesday во Кика продолжува по замислениот распоред. Учиме моделирање со R и Python. И овој вторник започнуваме со линеарни модели. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.

Find out more »

TidyTuesday 20 во КИКА [11.2.2020 во 19 ч.]

11 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Редовна програма како и секој вторник.   Сѐ уште сме на тема линеарни модели во R и Python.

Find out more »

март 2020

TidyTuesday 23 во КИКА [3.3.2020 во 19 ч.]

3 март 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Редовните настани продолжуваат со вовед во sentiment analysis со tidytext. Прво ќе видиме како тоа изгледа со англиски корпус, а потоа ќе се обидеме да го рекреираме истото со македонски (веројатно следниот вторник). Се гледаме во Хаклаб.  

Find out more »

TidyTuesday во КИКА #24 [10.3.2010 во 19 ч.]

10 март 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Sentiment analysis продолжува со првата верзија на корпус преведен на македонски. Ќе испробаме како тоа работи на пример текстуални податоци на македонски јазик. Се гледаме во Хаклаб.

Find out more »

декември 2020

Сподели Знаење #8-2020: Алгоритамско Инвестирање

24 декември 2020 @ 20.00 - 21.30 CET

Уште едно „Сподели Знаење“ годинава, со примеси на TidyTuesday. Љупчо Наумов, кој е исто така учесник и на TidyTuesday настаните во КИКА, овој пат на „Сподели Знаење“ ќе ни предава „Алгоритамско Инвестирање“. Или, со негови зборови: Во овој туториал ќе се презентира кратка теорија на Алгоритамско или Quant инвестирање што претставува начин на создавање на портфолија преку предефинирани правила. Фокусот ќе биде на практика така што ќе напишеме алгоритам во живо во R. Ќе симнеме финансиски податоци за сите членови…

Find out more »
+ Export Events