Loading Events

Past Events

Events Search and Views Navigation

Event Views Navigation

декември 2019

#TidyTuesday 14 во КИКА [03.12.2019 во 19 ч.]

2 декември 2019 @ 08.00 - 17.00 CET

#TidyTuesday продолжува со домашни отворени податоци. Ќе ги истражиме податоците за буџетско трошење објавени од страна на Министерството за финансии, и ќе ја искористиме приликата да видиме како алатките од tidyverse може да се користат за работа со бази на податоци.   Се гледаме во хаклаб.

Find out more »

PyData Skopje собир декември 2019

19 декември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Овој пат имаме вовед во правење на интерактивни dashboards за визуелизации на подататоци со пакетот Shinydashboard во R. Презентацијата ќе ја прави Љупчо. Ќе ја видиме структурата на еден dashboard, основи на ggplot2, и други интерактивни пакети за визуелизцаија. Целта на презентацијата е да се претстават моќните делови за правање dashboards во R, како и предизвиците карактеристични за оваа околина. Оние што сакаат да следат чекор-по-чекор и да пробаат сами, можат да дојдат со лаптопи. КИКА има простор за околу…

Find out more »

#TidyTuesday 15 во КИКА [24.12.2019 во 19 ч.]

24 декември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Последен #TidyTuesday оваа година. Како и вообичаено ќе погледнеме нов датасет со податоци и ќе ги пробаме да направиме некои интересни визуелизации. Се гледаме во хаклаб! #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

јануари 2020

TidyTuesday 16 во КИКА [14.1.2020 во 19 ч.]

14 јануари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

По празниците, Tidy Tuesday продолжува во малку сменет формат. Ќе пробаме да одиме чекор понатаму од визуелизации и да работиме статистика и моделирање. Повелете ако сте заинтесирани.  

Find out more »

TidyTuesday 17 во КИКА [21.1.2020 во 19 ч.]

20 јануари 2020 @ 08.00 - 17.00 CET

Најавата е иста како претходно.  Продолжуваме со моделирање и статистика во R (и Python) во хаклаб. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.  

Find out more »

PyData Skopje собир јануари 2020

23 јануари 2020 @ 19.00 CET

Резиме на презентацијата: Анотацијата на интонациските криви е макотрпна задача во која често е тешко да се направи прецизна класификација на типот на контурата. Ова се должи на големиот степен на дозволена варијација во мелодијата за успешен пренос на саканата лингвистичка и паралингвистичка информација, која е суперпонирана на веќе присутните нелингвистички варијации. За олеснување на процесот, дизајнирана е интерактивна алатка за анотација на интонациски криви во вид на веб апликација. Алатката се заснова на интерактивен графикон во кој интонациските криви…

Find out more »

TidyTuesday 18 во КИКА [28.1.2020 во 19 ч.]

28 јануари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Најавата е иста како претходно. Продолжуваме со моделирање и статистика во R (и Python) во хаклаб. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.

Find out more »

февруари 2020

TidyTuesday 19 во КИКА [4.2.2020 во 19 ч.]

4 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Како и секој вторник (дури и во оние вторници кога сме заборавиле да напишеме најава), TidyTuesday во Кика продолжува по замислениот распоред. Учиме моделирање со R и Python. И овој вторник започнуваме со линеарни модели. Ако доаѓате за прв пат пробајте да стигнете малку порано за да ви помогнеме да ја поставите околината на вашиот компјутер.

Find out more »

TidyTuesday 20 во КИКА [11.2.2020 во 19 ч.]

11 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Редовна програма како и секој вторник.   Сѐ уште сме на тема линеарни модели во R и Python.

Find out more »

PyData Skopje собир февруари 2020

20 февруари 2020 @ 19.00 - 21.00 CET

Визуелизацијата е една од најефективните техники за претставување и анализа на разнородни податоци. Но за да ја одбереме вистинската слика (наместо “илјада зборови”), корисно е да знаеме како човечкиот мозок всушност ги перцепира и интерпретира визуелните елементи. Оваа презентација е токму за тоа: Како стратешки да го искористиме визуелниот дизајн за да ефективно претставиме вредности, врски и заклучоци. Презентацијата е на Ана Ристеска која што работи како front-end engineer во trivago. Како и вообичаено има место за околу 15 луѓе…

Find out more »
+ Export Events