Loading Events

Past Events

Events Search and Views Navigation

Event Views Navigation

октомври 2019

Понеделник 7.10.2019 – Презентација во Хаклаб КИКА за настанот State of the Map SEE (Призрен, 25-27 октомври)

7 октомври 2019 @ 08.00 - 17.00 CEST

FLOSSK, НВО задолжена за Приштина Хакерспејс, го организира настанот State of the Map Southeastern Europe “ (http://sotmsee.org/) ” во периодот од 25 – 27 октомври во Призрен. SotMSEE е тридневна конференција која ги зближува засегнатите странки на OpenStreetMap и Географски информациони системи (ГИС) екосистем. Мапери, развивачи на софтвер, академици, НВО-а, бизнис лидери и корисници на OpenStreetMap од Југоисточните европски држави ќе бидат присутни за заедно да создадат можности за размена на знаења, вмрежувања и партнерства. Повелете овој понеделник за да…

Find out more »

#TidyTuesday 6 во КИКА [8.10.2019 во 19 ч.]

8 октомври 2019 @ 19.00 - 21.00 CEST

  Tidy tuesday продолжува во вторник.  Се гледаме во хаклаб.   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

#TidyTuesday 7 во КИКА [15.10.2019 во 19 ч.]

15 октомври 2019 @ 19.00 - 21.00 CEST

Tidy tuesday редовно е на програмата и овој вторник. Дојдете да се запознаете со R и неговите алатки за обработка на податоци. #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

#TidyTuesday 8 во КИКА [22.10.2019 во 19 ч.]

22 октомври 2019 @ 19.00 - 21.00 CEST

Веќе сме во осма недела на #TiduTuesday во КИКА и најверојатно поради Ноќта на вештерктите (?) овонеделниот сет на податоци е за хорор филмови.   Се гледаме во хаклаб!   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

#TidyTuesday 9 во КИКА [29.10.2019 во 19 ч.]

29 октомври 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

#TidyTuesday продолжува по деветти пат. Овој пат Љупчо ќе презентира визуелизации на финансиски податоци. Се гледаме во хаклаб! #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

ноември 2019

#TidyTuesday 10 во КИКА [5.11.2019 во 19 ч.]

5 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

10! Податоците за овој #TidyTuesday се актуелни: движење со велосипед и пеш. Ќе пробаме да направиме нешто интересно. Се гледаме во халкаб!   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »

#TidyTuesday 11 во КИКА [12.11.2019 во 19 ч.]

12 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET
хаклаб КИКА, Naum Naumovski Borche 38
Skopje, 1000 Macedonia
+ Google Map

На 11иот #TidyTuesday ќе презентираме dashboard кој визуелизира податоци за AEX индексот на акции во Амстердам. Ќе видиме скрејпање на податоци од веб страни со rvest, чистење со tidyverse, и на крај организација на разни визуализации во дешборд со пакетот flexdashboard. Се гледаме во вторник!   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во…

Find out more »

PyData собир во КИКА [14.11.2019 @ 19 ч.]

14 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET

Првиот PyData собир во Скопје ќе се одржи на 14.11.2019 во хаклабот КИКА.  Тема ќе бидат два пакети за пристап до податоци. Пакетите се корисни за домашните истражувачи бидејќи овозможуваат директен пристап до отворените податоци што ги снабдуваат Државниот завод за статистика и владиниот open data портал. Пакетите се за R и се дел од поширока палета создадена од rOpenGov и rOpenSci. Вториот е под чадорот на NumFOCUS. За љубопитните ќе ги погледаме ckanr и pxweb. Воедно, на собирот ќе…

Find out more »

#TidyTuesday 12 во КИКА [19.11.2019 во 19 ч.]

19 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET
хаклаб КИКА, Naum Naumovski Borche 38
Skopje, 1000 Macedonia
+ Google Map

Продолжуваме со изработка на дешборди на 12тиот #TidyTuesday. Фокусот ќе биде пакетот shinydashboard, кој е стандард за создавање на професионални дешборди. Ќе видиме готов дешборд, и ќе направиме еден со податоците за Птица на Годината во Нов Зеланд, што е датасетот за овој #TidyTuesday . Се гледаме во хаклаб.   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со…

Find out more »

#TidyTuesday 13 во КИКА [26.11.2019 во 19 ч.]

26 ноември 2019 @ 19.00 - 21.00 CET
хаклаб КИКА, Naum Naumovski Borche 38
Skopje, 1000 Macedonia

На 13тиот #TidyTuesday заеднички ќе графираме датасет за плаќања на студентски кредити. Се гледаме во хаклаб.   #TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Find out more »
+ Export Events