#TidyTuesday во КИКА [Вторник, 3.9.2019 во 19 ч.]

Почнувајќи од 3  септември, секој вторник (со малку среќа),  ќе правиме R работилници по примерот на #TidyTuesday што се случува глобално.

Ако сте заинтересирани, дојдете со лаптоп.  Се гледаме

Предавање на Sofía Celi во Хаклаб КИКА: OTRv4 – A case around secure messaging

Овој петок во хаклабот ни доаѓа Sofía Celi од Еквадор, да ни објасни за најновата верзија 4 на Off-the-Record (OTR) secure messaging protocol. Ќе ги разгледаме клучните сигурносни својства кои треба да ги имаат протоколите и апликациите за безбедна комуникација. Ќе истражиме како овие својства се изведени во OTRv4, и зошто се потребни во денешниот свет.

Се гледаме овој петок во 19:00 во КИКА.

SysAdmin Мрежна инфраструктура

Ќе се вратиме на теми што го мачат секој систем администратор како:

  • инфраструктура и редундантност
  • OSPF, BGP или други кратенки
  • мониторинг (TICK stack maybe)
  • configs and daemons

Може ќе си играме со https://github.com/skopjehacklab/router-workshop/

Можеби само ќе пиеме пиво и ќе збориме за Ansible ¯_(ツ)_/¯

Галаксикика: компоненти и подножја

Вечерва во 20:00ч продолжуваме со лемење на првиот Југословенски DIY компјутер “Galaksija”. Може да ни се придружи секој што го интересира електроника, ретро компјутери и слично. Ќе има и пиво. 🙂

#СкопјеХаклаб на Интернет

Утре (понеделник) од 19:30ч. ќе го средуваме овој сајт на КИКА и ќе разгледуваме можни опции за мигрирање и префрлање од моменталниот.

Добредојдени се сите што сакаат да помогнат во процесот.