Сподели Знаење #9-2020: Дизајн автоматизација – преглед низ computational design и дигитална фабрикација

Сподели Знаење #9, но пред #8! Оваа среда ќе слушаме предавање на  Звонко Вугрешек на тема „Дизајн автоматизација – преглед низ computational design и дигитална фабрикација“.

Како што тој го опишува:

Предавањето ќе биде запознавање со полето на computational design како и со дигиталната фабрикација која се состои како што можете да претпоставите од многу различни гранки од ласерски сечачи, цнц-иња и разно разни 2/3Д принтери па се до индустриски роботи.

Преку конкретни примери ке се запознаеме со принципите на алгоритамскиот дизајн и како тој може да ја направи работата на дизајнерите многу поефикасна. Тоа не се однесува само на дизајнерите туку на сите струки кои сакаат да си ја автоматизираат работата и носењето одлуки, поготово онаму каде што има доста репетативни процеси и мануелна работа, на пример во градежништвото.

Овие процеси на автоматизација со оптимизација не се нешто сосема ново туку датираат од многу одамна, но дури сега имаме моќ да ги користиме на скоро секоја машина како што им била оригиналната замисла.

Најчест е Rhinoceros 3D & grasshopper кои се пионери на трендот на визуелното програмирање, но овие методи можат да се најдат во скоро секоја CAD или BIM програма, само што можеби не ни биле на тој начин претставени и сервирани.

Настанот ќе биде одржан во среда (23.12.2020) во 19:00ч., онлајн т.е. на Google Meet, на следниов линк: https://meet.google.com/kaw-uovv-vgx

Доколку има измени во линкот до Гугл Мит, оваа објава ќе биде ажурирана.

Се гледаме. 🙂

Сподели Знаење #7-2020: Создавање портабилни сервиси со Nix

Откако systemd ги завладеа останатите иницијални системи во претходното „Сподели Знаење“ кое траеше речиси два-ипол часа, сѐ уште не сме завршиле со темата.

Овојпат, следно на агендата е создавање портабилни сервиси во systemd, што е Nix, и како да ги искористиме двете во комбинација за создавање на изолирани, reproducible и self-contained сервиси.

Се гледаме овој вторник (06-10-2020) во 19:00ч. на следниов линк: https://meet.google.com/gex-mwvx-vut

 

Сподели Знаење #6-2020: Еден иницијален систем да ги завладее сите други

Уште едно ад-хок петочко сподели знаење каде што ќе зборуваме за иницијални системи, оние мали (или не :D) програми кои се должни да го стартуваат првиот процес во оперативниот систем, демонизираат други процеси и слично.

Поконкретно, Дамјан Георгиевски ќе се фокусира повеќе на добрата што ги нуди systemd.

Systemd е инаку најпознатиот иницијален систем, кои што најверојатно и го имате на вашиот систем ако користите некои од попознатите дистрибуции на оперативниот ситем GNU/Linux.

Некои Интернет глави тврдат дека софтверот е bloat, односно не е едноставен и прави работи кои не треба да бидат во неговиот домен. Други пак, се противат на ова. Нешто слично на Vim vs. Emacs војната на нрдовите. 🙂

Кои се лошите и добри страни на systemd ќе ги дознаеме вечерва (25-09-2020) во 19:30ч. на следниов линк: meet.google.com/mxb-ixyz-tbh

Сподели Знаење #5-2020: Makefiles и други интересни работи

Ако некогаш сте компајлирале поголем C/C++ проект, највероватно и сте се сретнале со фајл наречен Makefile (секако, не е ограничен само на C/C++).

Овој фајл, кој се чита од програмот make, е диригиран од експлицитни правила за како да изврши одредена работа, дали е компајлирање на целиот проект, или пак бришење на cache фајлови.

Дамјан Георгиевски, кој ни ја отвори годинава со првото „Сподели Знаење“ на Интернет со предавањето за Ансибл, овој пат ќе ни ги објасни сите (или, побитните) цаки за како да се снаоѓаме низ Makefile-ови.

Настанот започнува денес (25-07-2020) во 19:30 часот. Тоа е за отприлика 3 часа од објавувањето на овој блог напис/настан. Денешното сподели знаење е ад хок. Хакерите некогаш веднаш мора да реагираат кога има нешто интересно за зборување. 🙂

Се гледаме подоцна на следниов линк: https://meet.google.com/ofb-xjzh-wvn

Сподели Знаење #4-2020: Логика, математика и софтвер

Овој четврток (23-07-2020г.) ќе имаме „Сподели Знаење“, четврто годинава.

Боро Ситниковски, кој е автор на Gentle Introduction to Dependent Types with Idris и Gentle Introduction to Blockchain with Lisp, по n-ти пат (не знам точно колку пати ни има предавано :)) ќе нѐ држи за рака, и со факел ќе нѐ води низ занданите на логиката, математиката и софтверот. Или, со негови зборови:

Through examples we will show how we can prove software correctness using the automated theorem prover Dafny, developed by Microsoft. We will also introduce Hoare logic from a theoretical perspective, which represents the backbone of Dafny.

Кој разбира, разбира. Кој не, се гледаме во четврток од 19:00ч. на следниов линк: https://meet.google.com/xgb-nyed-icr 🙂

 

Сподели Знаење #3-2020: Магијата на еден домашно-изработен грамофон

Одамна на „Сподели Знаење“ не сме го тргнале фокусот од командна линија, програмски јазици и софтвер. Па така, можеби сега е правиот момент да ја повториме нашата омилена дефиниција за тоа што е „хакирање“, а тоа е:

Игриво проучување на сложени системи што  другите луѓе ги земаат здраво за готово.

Овој четврток (25ти јуни, 2020г.), вниманието ќе го свртиме кон домашно-изработениот грамофон „dŵr“, направен од Марјан Стојнев (и потпомогнат од неговата екипа), кој што electronicbeats.net го објаснуваат како:

… минимален дизајн, во кој формата и на естетски начин ја следи функцијата, а белите и метални елементи преку комплементарен контраст се испреплетуваат со дрвото. Но главниот адут на овој грамофон е сепак звукот, за кој тимот што го произведува вели дека е 150 пати попрецизен од стандарден диџеј грамофон. Дизајниран и изработен целосно од локални луѓе и локални материјали, dŵr се склопува рачно и претставува вистински уникат и во светски рамки.

Па, за да се увериме дека е така, Марјан ќе ни објасни за тоа како функционира грамофонот, колку е сложено да дојдеш до едно вакво решение, со кои препреки се соочува еден човек кога би решил да направи свој грамофон итн..

Ќе зборуваме за хардвер, софтвер, аудио инженерство, па дури и ќе имаме live demo и walk-through. 🙂

Како и претходните неколку „Сподели Знаење“ настани, и овој ќе се случи преку Google Meet. Се гледаме во четврток во 19:00ч. на следниов линк: https://meet.google.com/xxt-pqsw-iyc