#TidyTuesday 8 во КИКА [22.10.2019 во 19 ч.]

Веќе сме во осма недела на #TiduTuesday во КИКА и најверојатно поради Ноќта на вештерктите (?) овонеделниот сет на податоци е за хорор филмови.

 

Се гледаме во хаклаб!

 

#TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

PyData Скопје

Добредојде на PyData Скопје.

PyData е образовната програма на NumFOCUS, американска фондација која што пак е поддржувач на бројни софтверски проекти поврзани со Data Science.

Скопскиот огранок е 151 во светот, трет во нашето поблиско соседство.

Една од главните особености на PyData  е промовирање на разноликост/вклученост (diversity) во заедницата и нашите напори ќе бидат насочени кон ова посебно.

Моменталното (мое) размислување е PyData настан да се случува еднаш месечно, со поформална структура / програма, додека истовремено продолжуваме со #TidyTuesday секој вторник во понеформалната атмосфера што ја нуди хаклабот.

Идеи за теми, локации (доколку ни притреба заради поголеми присуство) и слично се добредојдени. Главиот канал за комуникација ќе биде страницата на Meetup.

#TidyTuesday 7 во КИКА [15.10.2019 во 19 ч.]

Tidy tuesday редовно е на програмата и овој вторник. Дојдете да се запознаете со R и неговите алатки за обработка на податоци.

#TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

#TidyTuesday 6 во КИКА [8.10.2019 во 19 ч.]

 

Tidy tuesday продолжува во вторник.  Се гледаме во хаклаб.

 

#TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.

Понеделник 7.10.2019 – Презентација во Хаклаб КИКА за настанот State of the Map SEE (Призрен, 25-27 октомври)

FLOSSK, НВО задолжена за Приштина Хакерспејс, го организира настанот State of the Map Southeastern Europe “ [sotmsee.org](http://sotmsee.org/) ” во периодот од 25 – 27 октомври во Призрен.

SotMSEE е тридневна конференција која ги зближува засегнатите странки на OpenStreetMap и Географски информациони системи (ГИС) екосистем.

Мапери, развивачи на софтвер, академици, НВО-а, бизнис лидери и корисници на OpenStreetMap од Југоисточните европски држави ќе бидат присутни за заедно да создадат можности за размена на знаења, вмрежувања и партнерства.

Повелете овој понеделник за да поразговараме и да залиеме по некој пијалок.

#TidyTuesday 5 во КИКА [1.10.2019 во 19 ч.]

Whooohooo ова веќе е редовен настан. Тераме втор месец R for data science вежби во хаклаб, и доколку сте заинтересирани можете да ни се придружите.

 

#TidyTuesday е глобален настан насочен кон учење на data science во R.  Фокусот е на пакетот Tidyverse што содржи голем и усогласен дел од алатките во R за работа со податоци. Претходните настани во КИКА и нивната содржина можете да ги видите на https://discindo.github.io/TidyTuesdayAtKIKA/.