Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Сакам да ми работи: Не пишувајте ваш auth, користете Keycloak!

4 мај 2022 @ 21.15 - 22.45 CEST

На овој виртуелен сподели настан ќе се запознаеме со Keycloak, слободен софтвер за имплементација на систем за авторизирање и менаџирање корисници.

Ќе го пуштиме Keycloak во наједноставната конфигурација, набрзина ќе направиме наша web базирана (SPA, nextjs) апликација и ќе додадеме проверка за авторизација на бекенд делот од NextJS. На тој начин ќе се запознаеме со неколку кул технологии кои овозможуваат овој процес да биде брз и едноставен (JWT, JWKS, асиметрична криптографија)

Доколку имаме време (а би требало да имаме), ќе разгледаме и други системи за авторизација како Auth0, Cognito или Supabase Auth и ќе видиме дали можеме да се снајдеме со нив.

Се гледаме на Гугл Мит на https://meet.google.com/ со кодот gnd-orih-kyt

Details

Date:
4 мај 2022
Time:
21.15 - 22.45 CEST