Game Development Workshop #3 – Galactic Omnivore

ПРИЈАВУВАЊЕ ТУКА

Датум и време: 18 мај 2023 – 19:00
Локација: Хаклаб КИКА

Галактик Омнивор или скратено ГО, е неформално здружение за развој на игри. Ние сме група на индивидуи од различни професии, животни искуства и околности сплотени со цел да развиваме игри заедно, преку забава и другарување.

На 18-ти мај ќе ја организираме #3 трета работилница за нашите членови и пошироката јавност заинтересирана за развој на игри на уникатен и свеж начин. Ве покануваме во просториите на Хаклаб КИКА. Од 19:00 до 23:00. На оваа работилница ќе сервираме трпеза на која што ќе имате можност да вкусите дел од специјалитетите кои секојдневно ги готвиме за нашите членови на уникатет и вкусен начин.

Мени:

 • Предјадење – Проекција на “Stress-Free Game Development: Powering Up Your Studio With DevOps” од GDC 2020 – 60 минути
 • Главно јадење – Работилница за мапирање и изложување на цевки за развој на игри од различна перспектива на професионална деформација – преку индивидуална и групна работа – 60 минути + 30 минути дискусија
 • Десерт – Слободни гејмерски активности – 60 минути

Во кратки црти ќе ви претставиме еден можен пристап како да ги трансфомирате вашите идеи во готов производ користејќи ја моќта на една заедница за развој на игри. Со тоа знаење можете да бидете еден чекор поблиску до реализација на вашите лични идеи за игри кои отсекогаш сте сакале да ги остварите, но не сте знаеле точно како.

Очекуваме голем дел од од нашите постоечки членови да ја посетат оваа работилница и да споделат дел од нивното искуство во нашата заедницата.

Предуслов за учество:

 • Минимално работно искуство како дел од мал или голем тим за развој на игри или софтвер
 • Желба за подобрување на процесите за работа во гејминг и ИТ индустријата

Бројот е ограничен на 20 места. За да учествувате на работилницата потребно е да се регистрирате – тука.

Доколку ве интересира да дознаете повеќе за нас ви стоиме на располагање на нашата веб страна galacticomnivore.com каде можете да го започнете со истражување на нашиот дискорд сервер.

https://galactic-omnivore.notion.site/image/https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fsecure.notion-static.com%2F7f2eee8e-5a43-499c-a79e-8fd44e624474%2Fgalacticomnivore_Patreon_Page_Cover_Photo_6ba03e11-70a7-4e9a-82dc-aa34aa9153de.png?table=block&id=25d2cad6-e4cc-44df-8a2d-70432a995345&spaceId=3a56c294-c015-4ee1-a9c1-34ca1daf3f26&width=1850&userId=&cache=v2

Game Development Workshop #2 – Galactic Omnivore

Галактик Омнивор или скратено ГО, е неформално здружение за развој на игри. Ние сме група на индивидуи од различни професии, животни искуства и околности сплотени со цел да развиваме игри заедно, преку забава и другарување.

На 20-ти април ќе ја организираме втората работилница за нашите членови и пошироката јавност заинтересирана за развој на игри на уникатен и свеж начин. Ве покануваме во просториите на Хаклаб КИКА. Од 19:00 до 23:00. На оваа работилница ќе сервираме трпеза на која што ќе имате можност да вкусите дел од специјалитетите кои секојдневно ги готвиме за нашите членови на уникатет и вкусен начин.

Мени:

  • Ордевер – Иван Кикерков – Галактик Омнивор – развој на игри низ заедница за развој на игри – 10 минути
  • Предјадење – Коста Марковски – One Will Thousand Ways – Демонстрација на еден од можните патишта кон дизајн на игри – 15 минути
  • Салати – Ана Здравкова – You have the best view from the bottom of the barrel – Како да мрднете од мртва точка? – 15 минути
  • Прашања и пауза – 20 минути
  • Главно јадење – Работилница за изведување и реализација на идеа – преку индивидуална и групна работа – 60 минути + 30 минути дискусија
  • Десерт – Проекција на филм по избор – 90 минути (доколку остане време)

Во кратки црти ќе ви претставиме еден можен пристап како да ги трансфомирате вашите идеи во готов производ користејќи ја моќта на една заедница за развој на игри. Со тоа знаење можете да бидете еден чекор поблиску до реализација на вашите лични идеи за игри кои отсекогаш сте сакале да ги остварите, но не сте знаеле точно како.

Очекуваме голем дел од од нашите постоечки членови да ја посетат оваа работилница и да споделат дел од нивното искуство во нашата заедницата.

Предуслов за учество:

  • Желба за стекнување и практикување на вештини за развој на игри
  • Основен алат за практикување на твоите постоечки вештини

Бројот е ограничен на 20 места. За да учествувате на работилницата потребно е да се регистрирате – тука.

Доколку ве интересира да дознаете повеќе за нас ви стоиме на располагање на нашата веб страна galacticomnivore.com каде можете да го започнете со истражување на нашиот дискорд сервер.

https://galactic-omnivore.notion.site/image/https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fsecure.notion-static.com%2Fe805feed-1290-4104-964e-d8e82735bd36%2Fgalacticomnivore_visually_very_similar_almost_no_chaos_add_work_0badde36-eb91-4c4a-873b-3781aff90896.png?table=block&id=0c4613d5-35fc-43d6-8c1a-b33df5823092&spaceId=3a56c294-c015-4ee1-a9c1-34ca1daf3f26&width=2000&userId=&cache=v2

Сподели Знаење 08.04.2023 – Patching and hacking (your boat)

Утре, Сабота – 8ми Април, од 12 часот, ќе имаме Сподели Знаење за малку различен тип на печирање:

Алекс ќе ги сподели своите искуства со поправка на брод со епоксидни и други материјали, како и навигирање низ водениот и бирократскиот свет.

Ќе донесе и некои нови Sensiron SEN55 сензори за квалитет на воздух свежо излезени од печката, да ги испробаме.

Се гледаме во Хаклаб!

Galactic Omnivore First Workshop

Галактик Омнивор или скратено ГО, е неформално здружение за развој на игри. Ние сме група на индивидуи од различни професии, животни искуства и околности сплотени со цел да развиваме игри заедно, преку забава и другарување.

На 23-ти март ќе ја организираме првата работилница за нашите членови и пошироката јавност заинтересирана за развој на игри на уникатен и свеж начин. Ве покануваме во просториите на Хаклаб КИКА. Од 19:00 до 23:00. На оваа работилница ќе сервираме трпеза на која што ќе имате можност да вкусите дел од специјалитетите кои секојдневно ги готвиме за нашите членови на уникатет и вкусен начин.

Мени:

 • Ордевер – Презентација на Андреја Поповик за практична употреба на вештините за развој на игри – 20 минути + 10 минути прашања
 • Предјадење – Презентација на Иван Кикерков за Галактик Омнивор – 20 минути + 10 минути прашања
 • Главно јадење – Работилница за изведување и реализација на идеа – преку индивидуална и групна работа – Galactic Omnivore Community – 60 минути + 30 минути дискусија
 • Десерт – Проекција на филмот Jodorowsky’s Dune – 90 минути

Во кратки црти ќе ви претставиме еден можен пристап како да ги трансфомирате вашите идеи во готов производ користејќи ја моќта на една заедница за развој на игри. Со тоа знаење можете да бидете еден чекор поблиску до реализација на вашите лични идеи за игри кои отсекогаш сте сакале да ги остварите, но не сте знаеле точно како.

Очекуваме голем дел од од нашите постоечки членови да ја посетат оваа работилница и да споделат дел од нивното искуство во нашата заедницата.

За да учествувате на работилницата потребно е да се регистриратетука. Бројот е ограничен на 20 слободни места.

Доколку ве интересира да дознаете повеќе за нас ви стоиме на располагање на нашата веб страна galacticomnivore.com каде можете да го започнете со истражување на нашиот дискорд сервер.

Можност за Студенти: Google Summer of Code (GSoC)

Драги студенти и читатели.

Хаклаб КИКА сака да ја сподели можноста со сите млади над 18 години за можноста да се вклучат и научат повеќе за светот на слободен софтвер ова лето.

Што е Google Summer of Code?

Google Summer of Code или накратко наречен GSoC е програма основана во 2005 од Google чија цел е да ги поврзе студентите да работат на софтвер кој е објавен со лиценца за слободен софтвер, а истовремено да бидат платени од Google за нивните придонеси.

Во 2023 година учесниците имаат можност да работат со една од 172 организации. Секој учесник индивидуално ја избира организацијата во која сака да работи и со каков проект сака да учествува. Проектите се бираат од листата на идеи на организациите, а постои и можност да настапат со сопствен проект. Организации има во доволен број, за сечиј интерес! Од оперативни системи, хардвер, алатки за развивање на софтвер, до системи за видео комуникација и разменување пораки, има широк спектар на можности. Организации за кои можеби имате слушнато, а биле дел од GSoC се: CERN, Python, PostgreSQL, Metasploit, OpenStreetMap, Tensorflow, VLC и многу други. Исто така организациите работат со разновидни технологии како Python, C, Rust и слично.

Апликациите за учесниците ќе бидат отворени на 20 март и ќе траат до 4 април.

Во меѓувреме искористете го времето да научите повеќе за организациите кои го будат вашето љубопитство и почнете да се запознавате со нивните ментори, проекти и кодови. Не се плашете да им испратите сугестии или да се запознаете, тие тоа го чекаат :).

GSoC оваа година станува полнолетен и има пртерпено многу промени. Една од промените е што повеќе не е потребно да имате завршен факултет, ниту активно да студирате за да учествувате. Оваа година учесниците ќе ја имаат можноста да изберат дали ќе работат на проект од 3 месеци или со согласност од менторот да се продолжи рокот на 5 месеци.

За работа на проекти од средна големина Google ќе исплати 1500 долари, додека потешките проекти се вреднуваат 3000 долари за целиот период.

Повеќе информации можете да побарате на страницата на: g.co/gsoc или да нè побарате на нашиот ИРЦ канал, #spodeli на Libera.

Со среќа на сите што ќе се пријават! 😀

Сподели Кино: „The Internet’s Own Boy: Приказната за Арон Шварц“

"Bob Young & Aaron Swartz" by creativecommoners is licensed under CC BY 2.0. To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/?ref=openverse.

На 22.02.2023 во 20:00 часот ќе ја започнеме серијата Сподели Кино во Хаклаб КИКА со „The Internet’s Own Boy: Приказната за Арон Шварц“.

Документарецот е режиран од Брајан Кнапенбергер (Brian Knappenberger) чија цел има да го прикаже животот на Арон Шварц.

Кратко сиже:

Филмот го прикажува животот на американскиот компјутерски програмер, писател, политички организатор и интернет активист Арон Шварц.  Го опфаќа неговиот животен пат, придонесите за светот и последиците од сопствените дејствија.

За тие што не се запознаени со Арон Шварц, тој е лицето зад протоколот RSS, синтаксата Markdown и организацијата Creative Commons. Во 2011 година Арон е обвинет за кражба на научни трудови преку мрежата на универзитетот МИТ од порталот JSTOR. Со тоа Арон го привлекува вниманието на американската власт и е кривично гонет. Поради притисикот Арон Шварц си го одзема животот на 26 години. По неговата смрт судот ги отфрла обвиненијата.

Дојдете да се дружиме, да дискутираме, да се видиме…

Кој сака може да си донесе пијалок или грицки 🙂